Tricou pictat: care sunt cele mai bune recomandări pentru rezultatele dorite? Află mai multe informații care te-ar putea interesa!
Pictarea unui tricou poate părea simplă la prima vedere, ai tricoul și doar vei aplica puțină vopsea, iar acesta va fi designul tău! Deși este o activitate super distractivă ce poate părea simplă, nu este! Necunoașterea sau nerespectarea anumitor pași poate atrage după sine eșecul proiectului sau chiar distrugerea tricoului. Dacă intenționezi totuși să te distrezi în încercarea de a crea un tricou pictat, echipa Fuyor ți-a pregătit o listă de sfaturi utile în speranța reușitei proiectului tău.
Alege produse de calitate pentru tricou pictat
Nu vorbim aici de calitatea tricoului pe care pictezi. Culoarea sau textura materialului râmân o preferință personală. Alege în schimb culori și pensule calitative. Nu orice culori sunt potrivite pentru a picta pe țesături și recomandăm aici să achiziționezi culori textile cu o termofixare și cu rezistența la spălat de peste 40 grade celsius. O dată pictat, tricoul trebuie să reziste și în timp.
Nu îți trebuie o gamă variată de culori, ci doar baza importantă: alb, negru, roșu, galben și albastru. Din combinarea lor poți obține toată paleta necesară creativității tale, roșu+alb = roz, galben+albastru = verde, galben+roșu= protocaliu, roșu+albastru=mov ș.a.m.d. Poți închide sau deschide o culoare folosind diferse cantități de alb sau negru.
Atunci când vorbim despre procesul de pictare tricou, este bine de știut că ai posibilitatea de a alege să folosești un marker textil pentru detalii finale sau pentru a contura modelul inițial.
Protejează și lucrează cu atenție
O bucată de carton introdusă în tricou va asigura că mediul de vopsea nu se scurge pe cealaltă parte, mai ales dacă alegeți să lucrați spre tehnica acuarelă, ,adică mai apos. Dacă nu aveți carton, introduceți o revistă groasă sau o bucată de material mai gros.
Aveți grijă să păstrați suprafața curată mai ales atunci când sunt implicate tricouri albe. Folosiți mai multe pahare de apă pentru diverse culori și aveți grijă să schimbați apa cât mai des. Plasați paharele de apă și paleta de amestecare culori astfel încât să nu aveți riscul de a le vărsa pe tricoul în lucru.
Fii răbdător
Pe pricipiul „graba strică treaba”, este foarte important este să nu vă grăbiți și să lucrați cu atenție în procesul de pictare tricou. Fii temperat cu vopseaua din punct de vedere cantitativ pentru a nu a avea riscul de a păta suprafață de lucru. Modelele care necesită mai multe straturi trebuie să se usuce între straturile de culori pentru a preveni amestecarea nuanțelor pe care nu intenționați să le combinați.
Testează culorile pe care le utilizezi pentru a picta. Trebuie mai întâi să le încerceci pe un tricou vechi sau un material similar cu al suprafeței pe care urmează să o decororezi. Astfel înțelegeți exact cât de păstos trebuie să fie stratul. Testează întotdeauna înainte de a-l aplica pe trioul tău nou sau preferat.
Detalii tehnice utile
Prespălarea tricoului este de luat în considerare mai ales dacă nu este un tip de tricou pe care ați mai lucrat. Spălați în prealabil orice tricouri noi pentru a le pregăti pentru vopsirea pe țesături. Tricourile noi pot avea în ele substanțe chimice care împiedică pătrunderea vopselelor.
Termofixați cu atenție și răbdare. Când sigilați la căldură vopseaua cu un fier de călcat, utilizați o bucată de material de bumbac peste zona vopsită pentru a preveni vopseaua să păteze fierul de călcat. Utilizați un feon pentru a asigura uscarea pertinentă a straturilor de vopsea pentru că altfel puteți risca să pătați tricoul. Alternativ, întoarceți tricoul pe dos și călcați spatele. În cazul preselor se poate folosii ca protecție și hârtie de copt.
Atenție la calibrarea modelelor, mai ales în cazul modelelor mai detaliate. În funcție de cum este așezat tricoul pe planșa de lucru, datorită faptului că este un material textil ci nu o pânză așezată ferm pe un șasiu, materialul poate distorsiona desenul. Fixați materialul cu agrafe de tip clips și aveți grijă să nu fie mobil sub mișcarea pensulei. O tehnică bună pentru a vedea dacă ai trasat conturul bine este să scoți tricoul de pe suport, verifici modelul și după reintroduci tricoul pe suportul ales. Mărchează cu atenție locația desenului ales. Deși câteodată este de dorit o amplasare aparte a desenului, calibrarea neatentă poate atrage o poziționare deficitară. Se recomandă aici poziționarea la aproximativ 3 degete sub linia de contur a gâtului.
Atenție la textura materialului pe care il folosiți ca separator între părțile tricoului. Dacă folosești un prosop sau un material texturat, acesta își va transmite textura în straturile de vopsea. Deși acest efect este câteodată căutat și indicat, este bine să ai grijă cu acest aspect.
Acordă un minim 48h de la terminarea tricoului pentru o primă spălare manuală și nu uita că nu este indicată spălarea la mașină decât la program de spălare manuală sau pentru țesături delicate. Tricoul tău unic și astfel personalizat este o bucățică de artă purtabilă de care te poți bucura mult timp dacă ai grijă într-un mod corespunzător. Aplică sfaturile de mai sus pentru un model reușit și nu uita să împărtășești cu comunitatea Fuyor, proiectul tău de succes. Tu ce sfaturi ai adauga în lista noastră?